سردکن روغن موتور و گیربکس

خنک کننده روغن

سردکن روغن موتور و گیربکس

خنک‌کننده روغن یا سردکن روغن موتور و گیربکس وظیفه داشتن روغن در دمای بهینه و مناسب را دارد تا موتور در شرایط سخت نیز بتواند عملکرد خوبی داشته باشد. روغن موتور در دماهای بالا ممکن است تجزیه شود و این می‌تواند منجر به ضعف و شل شدن روغن، کاهش فشار روغن و در نتیجه آسیب به موتور شود. از طرف دیگر، در دماهای پایین، روغن ممکن است کمبود ویسکوزیته داشته باشد و نتواند به طور کامل مسیرهای مختلف موتور را پوشش دهد.

وسایل نقلیه بزرگ و با کارایی بالا مانند کامیون‌های بزرگ، اتوبوس‌ها یا خودروهایی با موتورهای قدرتمند و توربوشارژر اغلب در شرایط سخت مانند باربری سنگین یا مسابقات استفاده می‌شوند. در این شرایط، موتور و سیستم‌های مرتبط با آن به دماهای بالا یا تغییرات دمایی ناگهانی معرض هستند که می‌تواند باعث مشکلات جدی برای عملکرد و عمر موتور شود. به همین دلیل خنک‌کننده‌های مخصوصی برای روغن موتور به کار گرفته می‌شود.

استفاده از رادیاتور خنک‌کننده روغن موتور به ویژه برای خودروهای با موتورهای بزرگ و توربوشارژر، به کنترل دمای روغن و تأمین ویسکوزیته مناسب به روغن کمک می‌کند. این رادیاتورها با پمپ‌ها و سیستم‌های خنک‌کننده ترکیب شده‌اند تا روغن موتور را در دمای مطلوب نگه دارند. همچنین، ترموستات نیز برای کنترل دمای روغن موتور به کار می‌رود تا دمای روغن در محدوده مطلوب باقی بماند.به این ترتیب، سیستم خنک‌کننده روغن موتور به طور کلی به حفظ عملکرد بهینه و عمر طولانی موتور کمک می‌کند و در شرایط سخت‌تر نیز از خرابی‌های جدی جلوگیری می‌کند. با نمایندگی دات کام تا آخر مطلب همراه باشید.

خنک کننده روغن

سردکن روغن در خودروها

در ادامه قصد داریم تا به بررسی عاملهای خنک کننده روغن در خودرو بپردازیم. روغن موتور نیز می تواند در خنک سازی موتور نقش مهمی داشته باشد . روغن موتور علاوه بر روان کردن عملکرد موتور در خنک کردن موتور نیز نقش به سزایی دارد و با قطعه ای به نام خنک کننده روغن می توان از به جوش امدن روغن جلوگیری کردبه طور خلاصه، در خودروها، سیستم‌های خنک‌کننده روغن به منظور حفظ دمای بهینه و عملکرد موتور از دو بخش اصلی تشکیل شده‌اند: سیستم خنک‌کننده اصلی و سیستم خنک‌کننده ثانویه.

سیستم خنک‌کننده اصلی

این سیستم اصلی عموماً شامل رادیاتور (یا مبدل حرارتی)، مایع خنک‌کننده (آب و گلیکول)، پمپ آب و ترموستات است. مایع خنک‌کننده در رادیاتور جریان داده می‌شود و از طریق پمپ آب به سراسر موتور جابجا می‌شود. وقتی که مایع خنک‌کننده در اطراف موتور جریان دارد، دما را از قطعات موتور دور می‌کند و حرارت تولید شده در فرآیند احتراق را جذب کرده و به رادیاتور منتقل می‌کند تا از طریق تبخیر حرارت از مایع خنک‌کننده خودرو دفع شود. ترموستات نیز به عنوان یک تنظیم‌کننده دما عمل می‌کند تا مطمئن شود که دمای موتور در محدوده مطلوب باقی می‌ماند.

سیستم خنک‌کننده ثانویه (خنک‌کننده روغن)

این بخش از سیستم خنک‌کننده روغن موتور یا گیربکس عمدتاً برای کنترل دمای روغن موتور و جعبه دنده است. در برخی خودروها، روغن موتور نیز به یک خنک‌کننده خاص متصل می‌شود. این خنک‌کننده روغن باعث انتقال حرارت از روغن موتور و گیربکس به مایع خنک‌کننده می‌شود. این کار باعث جلوگیری از گرم شدن روغن به میزانی که بتواند خود را به جوش بیاورد و به طور کلی عمر موتور را کم کند. همچنین، در دماهای پایین، این سیستم به روغن کمک می‌کند تا ویسکوزیته مناسب خود را حفظ کند و عملکرد موتور در دماهای سرد را بهبود بخشد.
در کل، این دو سیستم در کنار یکدیگر کار می‌کنند تا دمای بهینه موتور و روغن را حفظ کرده و از آسیب به موتور جلوگیری کنند.

سرد کن روغن چیست؟

سردکن روغن یک قطعه است که برای کاهش دمای روغن موتور یا گیربکس به کار می‌رود. این قطعه در واقع یک نوع رادیاتور است که روغن موتور را از طریق لوله‌ها به خنک‌کننده منتقل کرده و باعث انتقال حرارت از روغن به مایع خنک‌کننده می‌شود.

عملکرد سردکن روغن به این صورت است که روغن گرم از موتور و گیربکس به داخل سردکن روغن جاری می‌شود. در داخل سردکن، لوله‌ها به صورت پیچ در پیچ قرار دارند تا مساحت سطح تماس با مایع خنک‌کننده را افزایش دهند. وقتی روغن از این لوله‌ها عبور می‌کند، حرارت آن به مایع خنک‌کننده منتقل می‌شود و مایع خنک‌کننده، حرارت را از خنک‌کننده به رادیاتور انتقال داده و از طریق تبخیر حرارت، حرارت را از خود دفع می‌کند.

کاربرد روغن سرد کن

استفاده از سردکن روغن در موتورها به عنوان یک جزء از سیستم خنک‌کننده به دلایل مهمی انجام می‌شود:

  • کنترل دمای روغن: دمای مناسب روغن موتور و گیربکس برای عملکرد بهینه و طول عمر طولانی مهم است. با استفاده از سردکن روغن، دمای روغن در محدوده مناسب تنظیم می‌شود.
  • کاهش استهلاک: دمای بالای روغن می‌تواند باعث ترکیدگی و ضعیف شدن روغن شود که به طور مستقیم می‌تواند عمر روغن و اجزای موتور را کاهش دهد. سردکن روغن این مشکل را به حداقل می‌رساند.
  • حفاظت در شرایط سخت: در موتورهای با استفاده سنگین یا در شرایط سخت مانند کشش بارهای سنگین یا مسابقات، روغن ممکن است باعث تولید بیشتر حرارت شود. سردکن روغن در این شرایط به حفظ دمای مناسب روغن کمک می‌کند.

به طور کلی، سردکن روغن به عنوان یک جزء مهم از سیستم خنک‌کننده در موتور و گیربکس اغلب کامیون ، کامیونت ، اتوبوس ، خودروهای سواری با گیربکس اتوماتیک  به حفظ عملکرد بهینه و عمر آنها کمک می‌کند.

خنک کننده روغن

کدام خودروها به خنک کن روغن نیاز دارند؟

هر وسیله نقلیه می‌تواند یک سیستم خنک‌کننده روغن داشته باشد، اما عمدتاً خودروهای خاصی نیاز به خنک‌کننده روغن دارند. این خودروها شامل کامیون‌ها، خودروهای پرفورمنس، کامیونت ها ، وانت‌های سنگین ، خودرو های با گیربکس اتوماتیک و موارد مشابه می‌شوند.

اگر شما خودروی خود را به مدت طولانی با بار زیادی برای حمل و نقل استفاده می‌کنید یا به عبارتی موتور ماشین خود را در مسافرت‌های طولانی با سرعت بالا به چالش کشیده‌اید، احتمالاً از خنک‌کننده روغن بهره‌برداری می‌کنید.

اما مخصوصاً وسایل نقلیه‌ای که در شرایط سخت و فشار زیاد با عملکرد بالا مورد استفاده قرار می‌گیرند، به‌طور معمول به یک سیستم خنک‌کننده روغن نیاز دارند. به‌طور کلی، این سیستم‌ها به کاهش دمای روغن کمک می‌کنند تا موتور در شرایط سخت نیز به طور بهینه عمل کند و از خطرات گرمای زیاد به روغن جلوگیری کنند.

به طور خلاصه، خودروهایی که به‌طور معمول در شرایط سنگین و با عملکرد بالا به‌کار می‌روند، معمولاً به سرد‌کن روغن نیاز دارند تا دمای روغن را در حدود مناسب نگه دارند و موتور را در شرایط سخت محافظت کنند.

آیا خنک کننده روغن نیاز به مراقبت و نگهداری خاصی دارند؟

خنک‌کننده روغن همانند سایر اجزای خودرو نیاز به مراقبت و نگهداری دارد. اینجا چند نکته مهم در مورد مراقبت و نگهداری خنک‌کننده روغن آورده شده است:

نظافت منظم: همانند رادیاتورها، مطمئن شوید که خنک‌کننده روغن از گرد و غبار، زباله‌ها و دیگر ذرات پاک است. این کار باعث جلوگیری از مسدود شدن لوله‌ها و تشکیل لایه‌های زنگ زدگی می‌شود که می‌توانند عملکرد آن را کاهش دهند.

بررسی نشتی: به‌طور دوره‌ای نشتی‌های محتمل در سیستم خنک‌کننده را بررسی کنید. نشتی‌ها می‌توانند باعث کاهش سطح روغن موتور شوند و در نتیجه، دمای روغن به طور غیرمطلوب افزایش یابد.

تعویض روغن: دمای موتور در حالت‌های نرمال باید در محدوده مناسبی باشد تا از آسیب به موتور جلوگیری شود. تعویض روغن به تناوب و با توجه به راهنمایی‌های تولیدکننده خودرو انجام دهید. تعویض روغن به کاهش زوال روغن و افزایش عمر موتور کمک می‌کند.

مراقبت از کیفیت روغن: با استفاده از خنک‌کننده روغن، می‌توانید کیفیت روغن را بهبود دهید و دمای کارکرد روغن را در محدوده مناسب نگه دارید. این کار به کاهش زوال روغن و افزایش توان روانکاری کمک می‌کند.

به طور کلی، مراقبت و نگهداری منظم از خنک‌کننده روغن به بهبود عملکرد و عمر موتور شما کمک می‌کند. اطمینان حاصل کنید که از راهنمایی‌ها و توصیه‌های تولیدکننده خودرو پیروی کنید تا سیستم خنک‌کننده روغن به درستی عمل کند.

زمان تعویض خنک کننده روغن

بدون شک، یک خنک‌کننده روغن موتور می‌تواند برای سال‌ها با کمترین مشکل به کار خود ادامه دهد. اما همچنان در طول عمر خود نیاز به مراقبت و نظارت دارد. از مشکلات رایجی که ممکن است در خنک‌کننده روغن رخ دهند، می‌توان به ترک‌خوردگی و نشتی اشاره کرد. این مشکلات معمولاً به زنگ‌زدگی وارد می‌شوند، اما ارتعاشات جاده نیز می‌توانند به این مشکلات کمک کنند، به ویژه اگر شما در محیط‌های سخت و خارج از جاده رانندگی کنید. در اصطلاح، این مشکلات بیشتر در خودروهای قدیمی تجربه می‌شوند.

یکی از مشکلات رایج این است که ممکن است مایع خنک‌کننده به داخل روغن نشت کند یا برعکس. این مشکل می‌تواند منجر به احتراق روغن در داخل موتور یا انتفاخ رادیاتور شود. اگر این مشکل را به‌زودی تشخیص ندهید، ممکن است مشکلات جدی در موتور شما ایجاد شود. خنک‌کننده روغن به‌ویژه در روغن بد بسیار مضر است زیرا می‌تواند به کاهش ویژگی‌های روانکاری روغن و عملکرد موتور منجر شود.

به طور کلی، مراقبت منظم، بازرسی دوره‌ای و نظارت بهبود عملکرد و عمر مفید خنک‌کننده روغن شما را تضمین می‌کند. توصیه می‌شود که هنگام تعویض روغن، بازرسی خنک‌کننده را نیز انجام دهید و در صورت کشف هر گونه نشتی یا مشکلات دیگر، به تعمیرکار متخصص مراجعه کنید.

خنک کننده روغن

طراحی سیستم خنک کننده روغن موتور

 خنک‌کننده‌های روغن موتور همانند رادیاتورها در اندازه‌های مختلفی وجود دارند و انتخاب اندازه مناسب برای خنک‌کننده روغن نیازمند درنظر گرفتن تعدادی عوامل کلیدی است. این عوامل شامل موارد زیر می‌شوند:

ظرفیت روغن: میزان روغنی که در سیستم خنک‌کننده روغن موجود است، تاثیر بزرگی بر انتخاب اندازه خنک‌کننده دارد. اگر سیستم روغن حجیم باشد، خنک‌کننده نیز باید به اندازه‌ای باشد که بتواند به طور کامل روغن را خنک کند.

توان خروجی موتور: توانی که موتور تولید می‌کند، تعیین‌کننده میزان حرارت تولیدی است. موتورهای با توان خروجی بالاتر به طبع بیشترین گرمایی را تولید می‌کنند و به این ترتیب نیازمند یک خنک‌کننده روغن با ظرفیت بیشتر هستند.

جریان هوا و فضا برای خنک‌کننده: جریان هوا که به خنک‌کننده روغن می‌رسد، موجب انتقال حرارت از روغن می‌شود. بنابراین، خنک‌کننده باید به اندازه‌ای طراحی شود که به خوبی جریان هوا را دریافت کند و بتواند حرارت را از روغن خنک کند.

اندازه رادیاتور: اندازه رادیاتور خنک‌کننده روغن همچنین مهم است. رادیاتور به عنوان بخشی از خنک‌کننده روغن می‌شود و ابعاد مناسب آن بر اساس توان موتور و نیاز به خنک‌کردن روغن تعیین می‌شود.

همچنین، یک روش رایج برای انتخاب اندازه مناسب خنک‌کننده روغن، انتخاب بزرگترین اندازه ممکن برای جریان هوا و جریان روغن است و سپس از ترموستات‌ها برای تنظیم دمای مناسب استفاده می‌شود. این روش به شما امکان می‌دهد دمای روغن را در محدوده مطلوب نگه دارید و به بهترین عملکرد موتور دست یابید.

در کل، انتخاب اندازه مناسب خنک‌کننده روغن بر اساس ترکیب مناسبی از موارد فوق، کلیدی برای حفظ سلامت موتور و بهبود عملکرد خودرو است.

 

کامیون و اتوبوس های دارای روغن سردکن


اغلب کامیون های مرسدس بنز نسل قدیم (بنز 10 تن و مایلر) ، کامیون های اسکانیا نسل قدیم (112 و 113) کامیون های ولوو نسل قدیم (اف 12) 

کامیون های چینی شامل هوو ، دانگ فنگ ، البرز 375 ، کشنده های فوتون 420 ، 430 و 460 ، فاو ، کاویان ، آمیکو 

کامیون های اروپایی جدید شامل داف ، رنو ، مان ، اویکو ، کامیون و اتوبوس های بنز نسل جدید ( اتوبوس 457 ، اکسور 1843 و اکتروس )

کامیون و اتوبوس اسکانیا جدید ( 9 ، 11 ، 12 و 13 لیتری که مدلهای 310 ، 340 ، 380 ،400 ، 420 ، 560 و اتوبوس های مارال کلاسیک و ایکس پی آی XPI )

و همچنین کامیون و اتوبوس های ولوو جدید ( ولوو اف ام 9 ، اف هاش 12 ، افهاش 13 ، افهاش 500 و اتوبوس های بی 7 و بی 12 )

همگی دارای سرد کن روغن موتور و در مدل های با گیربکس اتوماتیک دارای روغن سرد کن گیربکس هستند.

 

معروفترین برند های روغن سردکن

بجز برندهای شرکت های اصلی تولید کننده خودرو ، شرکت های دیگری که تحت لیسانس این کمپانی ها (OE)  در تولید سرد کن روغن فعالیت می کنند و از قضا بازار خوبی در فروش محصولات خود در بازار ایران دارند . این برندها علاوه بر کیفیت قابل قبول قیمت مناسبی نسبت به انواع اصلی دارند . برخی از این برنده ها را در زیر نام برده شده اند.

روغن سرد کن با برند های  وادن VADEN  ، اشمیت SCHMITT ، شادک SHADEK

سخن آخر

در این مقاله به بررسی خنک کننده روغن و کارکرد آن پرداختیم .سایت نمایندگی دات کام به عنوان شرکت پیشگام در زمینه ی خرید و فروش انواع لوازم یدکی ماشین سنگین است که امکان خرید انواع لوازم و تجهیزات ماشین سنگین را برای متقاضیان عزیز فراهم کرده است.جهت خرید سرد کن روغن موتور و گیربکس شرکتی و همچنین برندهای اصلی اروپایی ، ترکیه ای و برزیلی وارد بخش فروشگاه سایت شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *